کشف یک کاخ میتانی در کردستان عراق
یک گروه باستانشناسی کرد-آلمانی به تازگی یک کاخ از دوران پادشاهی میتانی در بخش دهوک در کردستان عراق کشف کردهاند. سال گذشته که سطح آب در پشت سد موصل پایین رفت، بطور غیرمنتظرهای بقایای یک بنای باستانی از زیر آب سر برآورد. کاوشهایی که این گروه باستانشناسی تا کنون انجام دادهاند نشان میدهد که برخی دیوارهای بنای آجریِ این کاخ تا حدود دو متر برپا هستند و دیوارهای درونی آن خشتیاند و به طرز دقیقی طراحی شدهاند. دیوارها اندود شدهاند و روی برخی دیوارها بقایای نقاشیهای دیواری کشف شده است. نقاشی دیواری در هزاره دوم پیش از میلاد احتمالا رایج بوده است ولی به ندرت باقی میمانند و به دست باستانشناسان میرسند.
دستکم دو مرحله ساختمانی در بنای کاخ مشاهده میشود و حاکی از این است که این کاخ برای مدتی طولانی مورد استفاده بوده است. از مهمترین بقایایی که در درون کاخ کشف شده میتوان به 10 گلنوشته به خط میخی اشاره کرد که در حال حاضر در دست مطالعه و ترجمه است. براساس ترجمه یکی از گلنوشتهها احتمالا این محوطه محل شهر باستانی زاخیکو (Zakhiku) بوده است که در متون باستانیِ عصر مفرغ (1800 پیش از میلاد) از آن یاد شده است. این شهر شاید برای 400 سال دایر بوده است.
پادشاهی میتانی یکی از پادشاهیهای خاورنزدیک باستان است که درباره آن کمترین اطلاعات را در اختیار داریم. از دیگر محوطههایی که تا کنون درباره پادشاهی میتانی اطلاعاتی به دست دادهاند میتوان به محوطههای تل براک در سوریه، شهرهای نوزی و آلالاخ اشاره کرد که هر دو در حواشی پادشاهی میتانی واقع بودهاند. حتی درباره محل پایتخت میتانی اطلاعات دقیقی نداریم. پادشاهی میتانی در سدههای 15 و 14 پیش از میلاد بر بخشیهای گستردهای از شمال بینالنهرین حکمرانی داشت. تاریخ میتانی با تاریخ امپراتوری هیتی در آناتولی بسیار در هم تنیده است و احتمالا زبان رایج در میتانی نیز هندو-آریایی بوده است.
خبر این کشف در وبگاه دانشگاه توبینگن منتشر شده است که از لینک زیر میتوانید ببینید و بیشتر بخوانید.
https://uni-tuebingen.de/en/university/news-and-publications/press-releases/press-releases/article/archaeologists-uncover-palace-of-the-mittani-empire-in-the-duhok-province-of-the-kurdistan-region-i-1/?tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=7b990bd6da62a7ea321c243896f529d5
جامعه باستانشناسی ایران Society for Iranian Archaeology ©