ممکن است کشف تیر و کمان توسط انسانهای مدرن عامل انقراض نئاندرتالها بوده باشد!
تیمی از محققان ژاپنی و ایتالیایی به اثبات رسانیدهاند که شکلگیری دستافزارهای سنگی پرتابی در اروپا با قدمتی بالغ بر 40 تا 45 هزار سال (بیش از 20،000 سال از آنچه قبلاً تصور میشد) وجود داشته است. این مطالعه با عنوان «اولین شواهد مربوط به دستافزارهای سنگی پرتابی در اروپا» که در (Nature Ecology & Evolution) به تازگی منتشر شده است. نویسندگان مقاله نشان دادهاند که فنآوریهای استفاده از تیر و کمان به انسانهای مدرن این امکان را میداده است که آنها با موفقیت بیشتری نسبت به نئاندرتالها شکار کنند و رقابت با آنها را سادهتر کرده است. این تحقیق موضوع مهم و تازهای را برای درک دلایل جایگزینی نئاندرتالها توسط انسانهای مدرن مطرح میکند. بر اساس مدارک قبلی ما میدانیم که نئاندرتالها و انسانهای مدرن حداقل 5000 سال در اروپا به صورت همزمان زندگی میکردند. این تیم تحقیقاتی را بر روی 146 قطعه ابزار سنگی کولدار که مربوط به دوره پارینهسنگی نوین اولیه به نام اولوزیان (Uluzzian culture) را در منطقهای در جنوب ایتالیا به انجام رسانیدهاند. دستافزارهای سنگی مزبور در مناطقی از شرق آفریقا نیز دیده شده است اما تا بحال رابطهای بین این دو منطقه از جنبههای دیگری به اثبات نرسیده است. برای درک بهتر تفاوتهای فرهنگی اولوزیان و همچنین اهمیت ظهور این جدید فرهنگ در اروپا ، شناسایی عملکرد این دستافزارها بسیار مهم بوده است. مطالعه ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج با الگوهای استفاده از سایش در نمونههای تجربی مقایسه شد. از طریق این تجزیه و تحلیل، شکستگیهای ناشی از ضربه روی دستافزارها مشاهده شده است که نشان میدهد از آنها برای شکار استفاده میشدهاند. شکستگیهای حاصل از ضربه در این ابزارها دارای الگوهای مشابهی هستند و نشانها را به یک روش مشابه بکار بردهاند. این مدارک حاکی از این است که انسانهای مدرن تازه وارد به اروپا با خود دستابزارهای پرتابی بسیار موثری را (که قابل مقایسه با یك هواپیمای جنگنده پیشرفته در شرایط امروزی است) آوردند که با انها شکار را با قدرت بیشتری میتوانستند انجام دهند و این نکته کلیدی در مزیت انسانهای مدرن نسبت به نئاندرتالها بوده است. علاوه بر این مطالعه طیف سنجی مادون قرمز FTIR بر روی چند قطعه ابزار نشان از استفاده از یک چسب شامل عصاره گیاهان و موم زنبور عسل توسط انسانهای مدرن بوده که برای کار گذاشتن ابزار سنگی در تیرِ کمان استفاده شده است.
این تحقیق در چارچوب پروژه بزرگ ردیابی دلایل انقراض نئاندرتالها و جایگزین شدن توسط انسان مدرن در شمال دریای مدیترانه (به رهبری پروفسور استفانو بناتزی، از دانشگاه بولونیای ایتالیا) به انجام رسیده است.
س.ح. گوران، موزه نئاندرتال، آلمان
https://www.nature.com/articles/s41559-019-0990-3#MOESM1
https://www.sciencefocus.com/news/the-invention-of-spears-and-bows-and-arrows-may-have-helped-early-humans-drive-neanderthals-to-extinction/
با سپاس از ایشان؛ جامعه باستانشناسی ایران Society for Iranian Archaeology ©