کشف مستقیم بقایای مواد بافته شده بر روی دستافزار سنگی در محل زیست نئاندرتالها
به صورت معمول عقیده بر این است که نئاندرتالها به نسبت انسانهای هوشمند صاحب تکنولوژی ضعیفتری بودهاند. همچنین معمولا موادی که از کاوشهای مکانهای پارینهسنگی بدست میآید شامل دست افزارهای سنگی و بقایای استخوانی جانوران هستند و دیگر مواد فاسد شدنی که میزان بسیار بالایی از مواد زندگی روزمره را شامل میشود به سرعت از میان میرود و اثری از آنها در مکانهای باستانی یافت نمیشود. حال تعدادی از دانشمندان به رهبری بروس هاردی از دانشگاه اوهایو بقایای از مواد بافته شده میکروسکوپی و فسیل شده را بر روی یک دستافزار سنگی درپناهگاه صخرهای (Abri du Maras) متعلق به نئاندرتالها در کشور فرانسه، با سن تقریبی چهل تا پنجاه هزار سال یافتهاند. نتایج این تحقیق در نشریه Scientific Reports منتشر شده است. این شواهد در واقع یک بند بافته شده متشکل از سه لایه است و از جنس پوست داخلی حیوان است. ما میدانیم که الیاف بافته شده (به صورت پیچ خورده) پایه دیگر مصنوعات بافتنی مثل لباس، طناب، کیف، تور، تشک، قایق و…است که میتواند به صورت روزمره برای نئاندرتالها مورد استفاده بوده باشند. حاصل بسیار مهم از این کشف این است که کسانی که توانایی ساخت الیاف بافته شده را داشتهاند میبایستی قاعدتا دارای فهم ترکیبات جفتی و ترکیب مواد مختلف به منظور ساخت یک محصول تازه، و حتی اعداد را داشته باشند که همگی از قواعد پایه ریاضی محسوب میشوند. حال با اضافه کردن کشفیات اخیری که درباره رفتار نئاندرتالها صورت یافته است مثل اشیاء تزیینی و نقاشیهای دیواری و غیره این موضوع مهم شکل گرفته میشود که که دیگر نبایستی این قبیل رفتارها را تنها به انسان هوموساپینس اختصاص داد و تصور کنیم که نئاندرتالها به نسبت آنها، تواناییهای کمتری داشتهاند.
لینک مقاله به پیوست آمده است و دسترسی به اصل مقاله برای عموم آزاد است. امیدوارم از خواندن آن لذت فراوان ببرید.
س.ح. گوران، موزه نئاندرتال.
https://www.nature.com/articles/s41598-020-61839-w
پ.ن: برای کسانی که به این مبحث علاقمند هستند بد نیست بدانند که پروفسور بروس هاردی یک نمونه از دستافزارهای سنگی پارینهسنگیمیانی را در محوطه هول آباد در نزدیکی اریسمان را مورد آزمایش قرا داد که نتایج آن تحقیق در مقاله زیر منتشر شده است.
Palaeolithic survey in Arisman region; western Central Iranian Plateau. Saman Heydari-Guran and Elham Ghasidian. In A. Vatandoust, H. Parzinger and B. Helwing eds. Early mining and metallurgy on the Western Central Iranian Plateau. Archäologie in Iran und Touran Band 9, Verlag Philip Von Zebern. Mainz, Germany (2011): pp. 484-498.
با سپاس از ایشان؛ جامعه باستانشناسی ایران Society for Iranian Archaeology ©