تئوری ورود آریاییها و فروپاشی فرهنگ هاراپا
پیشرفتهایی که در مطالعات ژنتیک رخداده همه زمینههای مطالعاتی در باستانشناسی را دستخوش تحول کرده است. خبر علمی جدید در این رابطه این است که مطالعات ژنتیکی نشان میدهد که تئوری هجوم اقوام آریایی و فروپاشی فرهنگ هاراپا (Harappa) در دره رود سند (پاکستان) نمیتواند قابل اتکا باشد.
بنابر تئوری هجوم آریاییها، مهاجرانی از آسیایمیانه در اوایل هزاره دوم پیش از میلاد رو به دره سند حرکت کردند و با تهاجم این اقوام، تمدن هاراپا در دره سند حدود 1900 پیش از میلاد پایان یافت و پس از آن بود که دوره ودایی (Vedic period) شروع شد. اقوام آریایی از برتری در دانش و سلاحهای جنگی برخوردار بودند و به همین خاطر اقوام بومی مجبور شدند به مناطق جنوبیتر مهاجرت کنند.
بنا به گفته پژوهشگران، نمونههای دی.ان.ای از محوطه 300 هکتاری راخیگارهی (Rakhigarhi)، هیچ ارتباطی را با آسیایمیانه نشان نمیدهد، بلکه آنچه پژوهشگران دریافتهاند این است که جمعیت انسانی در دوره ودایی، جمعیتی عمدتا بومی بوده است و فقط ارتباطات اندکی با فلات ایران نشان میدهد.
این خبر در The Economic Times منتشر شده است که از لینک زیر میتوانید ببینید و بخوانید.
https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/harappan-site-of-rakhigarhi-dna-study-finds-no-central-asian-trace-junks-aryan-invasion-theory/articleshow/64565413.cms
جامعه باستانشناسی ایران Society for Iranian Archaeology ©