علوم اعصاب، مذهب، و ساختار مغز ما
علوم اعصاب، مذهب، و ساختار مغز ما
Neuroscience, religion, and very structure of our brains
مذهب نقش بسیار مهمی در تطور (evolution) انسان بازی کرده است. مردم گرایش دارند که این دو را از هم جدا کنند ولی شاید خنده دار باشد که در واقع مذهب و تطور به هم تنیده هستند.
میان مذهب و مغز یک رابطه ی دو سویه وجود دارد. مغز ما باید ظرفیت هایی برای تشکیل گروه های اجتماعی و رفتارهای اجتماعی توسعه می داد، رفتارهایی که پایه ی جوامع مذهبی هستند. اما اعمال مذهبی نیز به نوبه ی خود مغز را توسعه داد. همچنان که همکاری کردن در جوامع بشری نهادینه شد، رشد و گسترش بیشتری یافت، مغز ما نیز به “همکاری” اجتماعی پاسخ های لازم را داد. مغز ما موجب رفتارها شد و سپس رفتارها موجب شدند که مغز ما نیز طور خاصی تراش خورده و شکل بگیرند. بحثی وجود دارد که برپایه ی آن، مذهب با بوجود آوردن یکپارچگی و اخلاق در جوامع بشری برای موجودیت آن سودمند بوده است. نیز مذهب به رفتارهای انسان شکل داده و کمک کرده تا برهمکنش های انسان از کارآیی بیشتری برخوردار باشند. اینکه بتوانیم به این مسائل از دریچه ی علوم اعصاب بنگریم و بحث کنیم بسیار جالب توجه است. جامعه ای را در تاریخ بشری نمی شناسیم که در آن نهاد مذهب شکل نگرفته باشد. اهمیت مذهب بر کسی پوشیده نیست، فقط چندان از دیدگاه علوم اعصاب به آن پرداخته نشده است.
مقاله ای در شماره ی تازه ی مجله ی Social Neuroscience منتشر شده که موضوع آن رابطه ی مذهب و مغز انسان است. از لینک زیر می توانید آن را ببینید و بخوانید.
http://www.tandfonline.com/doi/10.1080/17470919.2016.1257437
© Society for Iranian Archaeology جامعه باستان شناسی ایران
https://telegram.me/societyforiranianarchaeology