بیانیه‌های جامعه باستان‌شناسی

بیانیه «جامعه باستان‌شناسی ایران درباره لایحه وزارتخانه شدن میراث فرهنگی»

3. شنبه 26 فروردین 1391

بیانیة «جامعة باستان‌شناسی ایران دربارة لایحة وزارتخانه شدن میراث فرهنگی»

پس از مدت‌ها چالش و بلاتکلیفی دربارة وضع بحرانی میراث فرهنگی کشور، به‌تازگی طرحی برای وزارتخانه شدن این سازمان و برون‌رفت از این وضع بحرانی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی به هیأت رئیسه مجلس تقدیم شده است. بنا به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی (تاریخ 15/1/1391) که خبر ارسال «لايحۀ تبديل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به وزارتخانه» به هیئت رئیسه مجلس را منتشر کرده، فوریت این طرح به زودی در صحن علنی مجلس به رای نمایندگان گذاشته خواهد شد.
بنابر این گزارش، دلایل اصلی طراحان برای تهیه این طرح، ضعف و بي¬ثباتي این سازمان و پاسخگو نبودن مدیران آن ذکر شده است. «جامعۀ باستان‌شناسی ایران» ضمن ارج نهادن به نگرانی¬های نمایندگان محترم مجلس، خاطر نشان می¬سازد که این نگرانی¬ها از جمله نگرانی¬های اهالی میراث فرهنگی و باستان¬شناسان و کارشناسان رشته¬های گوناگون این حوزه نیز بوده و مسبوق به سابقه است. وزارتخانه¬دار شدن میراث فرهنگی علاوه بر این¬که بر کارآیی¬های مدیریت کلان میراث فرهنگی ما در عرصة داخلی و بین¬المللی می¬افزاید، موجب پاسخگو شدن مدیران آن نیز خواهد شد. «جامعة باستان¬شناسی ایران» بر این باور است که وزارتخانه¬شدن این سازمان پیامدهای مثبت و متعددی را در بردارد که اهم و چکیدۀ این پیامدها را شاید بتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
1. جایگاه و اهمیت منابع، سرمایه¬ها و ذخایر فرهنگی برگشت ناپذیر در برنامه¬ریزی¬های کلان کشور جدی¬تر تلقی خواهد شد؛
2. ساختار تشکیلاتی این سازمان که اکنون بخش¬های مختلف آن در چندین شهر پراکنده شده است، دوباره پیوسته و همبسته خواهد شد و در نهایت موجب ارتقای کارآیی¬ها، بهره¬وری و تقویت این سازمان در حفاظت و صیانت از مواریث فرهنگی می¬گردد؛
3. با وزارتخانه¬شدن این سازمان، نظارت مجلس محترم شورای اسلامی بر این سازمان تقویت می¬شود و موجبات پاسخگو شدن مسؤولان و مدیران میراث در برابر نمایندگان مردم خواهد شد. علاوه بر این، نظارت مجلس شورای اسلامی و سایر دستگاه¬های نظارتی موجب خواهد شد که برنامه‌ریزی‌های مسؤولین و مدیران میراث سنجیده¬تر و کارشناسانه¬تر تهیه و اجرا شوند.
4. پیامد مهم و مثبت دیگر وزارتخانه شدن این سازمان که برای اهالی میراث فرهنگی اهمیت فراوانی دارد این است که زمینۀ ثبات و پایداری بیشتری در مدیریت کلان میراث فرهنگی کشور و برنامه¬ریزی¬های آن فراهم خواهد شد. در گذر از چند دهۀ اخیر، مرکز باستان شناسی ایران به سازمان میراث فرهنگی تبدیل شده و سپس در چند مرحله و بدون توجه به نظرات کارشناسی با چند سازمان دیگر همچون جهانگردی و صنایع دستی ادغام شد. یکی از نگرانی¬های کارشناسان این حوزۀ، عدم توجه به کسب نظر کارشناسان این حوزه دربارۀ ادغامهای متعدد و احتمالی آینده در این وزارتخانه است.
«جامعۀ باستان¬شناسی ایران» نگرانی نمایندگان مجلس شورای اسلامی از شرایط میراث فرهنگی کشور را ارج می¬نهد و اعلام می¬دارد که طرح وزارتخانه¬شدن سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری طرحی راهگشا و مفید است و اجرایی شدن آن بسیار ضروری است. همچنین امیدوار است این طرح به زودی به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و برای اجرا در دستور کار دولت قرار گیرد.
«جامعۀ باستان¬شناسی ایران» از همة کارشناسان، صاحب¬نظران، متخصصان و دلسوزان و علاقمندان به میراث فرهنگی و معنوی کشور دعوت می¬کند برای یافتن راهکارهای برون¬رفت از وضع بحرانی کنونی میراث فرهنگی تشریک مساعی نمایند و طراحان «لايحۀ تبديل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به وزارتخانه» را با نقدها و پیشنهادهای روشنگر یاری رسانند.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن